|
kobiety w ciąży (Ela) |
|
|
Cześć. Niedługo spodziewam się dziecka czy są jakieś okresy ciąży w których kobiety nie powinny robić EKG? czy w ogóle nie powinny tego robić w czasie ciąży? (więcej...) |
|
|
EKG przez telefon? (Ważka) |
|
|
Przeczytałam tu, że istnieje możliwość wykonania badania EKG przez telefon. Czy takie badanie jest w takim samym stopniu wiarygodne jak badanie normalne? (więcej...) |
|
|
Na czym polega ekag (Kawuś) |
|
|
Może to głupie ale zalecono mi ekg serca, a ja nigdy nie miałem takiego badania. Napiszcie proszę na czym ono polega? czy mam się czym stresować? (więcej...) |
|
|
interpretacja wyników ekg (83jowita) |
|
|
witam wszystkich! ekg miałam jakieś m-c temu, ale gdy zapytałam o wynik, hmm jak zwykle otrzymałam wymijającą odpowiedź (wszystko w porządku nie ma się czym martwić) jednak chciałabym dokładnie zinterpretować saoje wyniki może ktoś doświadczony podałby jakieś normy czy opisy do których mogłabym się odnieść. Z góry dzięki (więcej...) |
|
|
ekg a nadciśnienie (Krysia) |
|
|
przed badaniem ekg miałam dość duże ciśnienie, a po ekg przeglądając wyniki lekarz powiedział, że coś nie gra. Mam powtórzyć badanie ponownie, i czy to przez to wysokie ciśnienie mogło być coś nie tak (więcej...) |
Rezonans magnetyczny
Rezonans magnetyczny jest swego rodzaju prześwietleniem. Dzięki niemu uzyskuje się obrazy struktury anatomicznej ciała człowieka we wszystkich płaszczyznach. Badanie to jest niezwykle pomocne dla lekarza, gdyż daje jemu informacje o rozmieszczeniu, składzie i wielkości tkanek pacjenta, co przełożyć się może na bardzo szybką i trafną diagnozę.
Pomiar ciśnienia
Celem pomiaru ciśnienia jest określenie jego wartości podczas skurczu i rozkurczu. Prawidłowe ciśnienie utrzymuje się w granicach 120/80 mm Hg. Wartość ciśnienia wyrażana jest w milimetrach słupków rtęci.
Holter
Monitor Holtera jest przenośnym urządzeniem ambulatoryjnym, służącym do ciągłego kontrolowania aktywności układu nerwowego przez okres co najmniej 24 godzin. Najczęściej wykorzystuje się go do badania rytmu serca, lecz służy ponadto do wykonywania badań EEG.